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Heat-flo manufactures all of the stainless steel indirect water heaters and hot water storage tanks under 
the Heat-flo trade name that are distributed throughout the United States and Canada. Heat-flo 
manufactures all of these products at their facility in Uxbridge, Massachusetts. 

All units conform to UL STD 174 and are certified to CAN/CSA STD C22.2 no. 110-94. 

All of Heat-flo’s indirect water heaters and hot water storage tanks are heated by external means. 

Most jurisdictions use the exemption criteria outlined in ASME Section IV, paragraph HLW-101.2. In 
summary, most water heaters are exempt when none of the following are exceeded: 

1. Heat input of 200,000 BTU/HR (58.6kW). 
2. Water temperature of 210⁰F. 
3. Nominal water-containing capacity of 120 gallons. 

ASME Section VIII Interpretation: VIII-1-86-136 indicates that the heat input limitation in U-1(c)(7)(a) 
means the maximum heat input from the heat exchanger under maximum temperature difference and 
flow conditions at a stored water temperature of 210⁰F. 

All Heat-flo indirect water heaters are built with internal heat exchanger coils. 

NOTICE 

The maximum heat transfer through the coil (heat input) of the water heater at 240⁰F boiler supply 
temperature and 210⁰F potable water temperature is: 

All 30-115-gallon single coil units and all -60-D, -80-D, -115-D dual coil units are less than 96,000 
BTU/HR. -80-HO, -115-HO, -80-HO-C, and -115-HO-C high output units are less than 84,000 
BTU/HR. -85-XHO and -115-XHO extra high output unit series are less than 175,000 BTU/HR. 

Potable water temperature is limited to below 210⁰F and nominal water containing capacity is 
below 120 gallons for all indirect models. 

Accordingly, per Part HLW-101.2, Section IV of the ASME Boiler and Pressure Vessel Code, all 
Heat-flo indirect water heater products are exempt from compliance with the code. 

To summarize: 

At a 210⁰F tank temperature, no units exceed an input of 200,000 BTU/HR. 
All units are provided with 210⁰F T+P valve limiting water temperature to 210⁰F. 
All units are less than 120 gallons in volume. 

Note: The equipment shall be installed in accordance with those installation regulations required in the 
area where the installation is to be made. These regulations shall be carefully followed in all cases. 
Authorities having jurisdiction shall be consulted before the installations are made. 



2008a SECTION IV 

ARTICLE 1 

GENERAL 

HLW-100 SCOPE 

(a) The rules in Part HLW apply to water heaters 

and water storage tanks with corrosion resistance 

for supplying potable hot water. The foreword 

provides the basis for these rules. Part HLW is 

not intended to apply to hot water heating 

boilers. 

(b) This part contains mandatory requirements, 

specific prohibitions, and nonmandatory 

guidance for materials, designs, fabrication, 

examination, inspection, testing, certification, 

and pressure relief. 

(c) Laws or regulations issued by municipality, 

state, provincial, federal, or other enforcement or 

regulatory body having jurisdiction at the 

location of an installation, establish the 

mandatory applicability of these rules, in whole 

or in part. 

HLW-101.1 Service Restriction. The rules of Part 

HLW are restricted to potable water heaters and water 

storage tanks for operation at pressures not exceeding 

160 psi (1 100 kPa) and water temperatures not in 

excess of 210⁰F (99⁰C). 

HLW-101.2 Exception. Based on the Committee’s 

consideration, water heaters are exempted when none 

of the following limitations is exceeded: 

(a) heat input of 200,000 Btu/hr (60 kW) 

(b) water temperature of 210⁰F (99⁰C) 

(c) nominal water-containing capacity of 120 gal 

(450 l), except that they shall be equipped with 

safety devices in accordance with the 

requirements of HLW-700 and HLW-800\ 

HLW-102 PERMISSIBLE STAMPING 

Any water heater or storage tank that meets all of the 

requirements of Part HLW, including those for 

inspection, may be stamped with the Code HLW 

Symbol even though exempted from such stamping. 

HLW-103 UNITS 

Either U.S. Customary, SI, or any local customary units 

may be used to demonstrate compliance with all 

requirements of this edition (e.g., materials, design, 

fabrication, examination, inspection, testing, 

certification, and overpressure protection). 

In general, it is expected that a single system of units 

shall be used for all aspects of design except where 

unfeasible or impractical. When components are 

manufactured at different locations where local 

customary units are different than those used for the 

general design, the local units may be used for the 

design and documentation of that component. 

Similarly, for proprietary components or those uniquely 

associated with system of units different than that used 

for the general design, the alternate units may be used 

for the design and documentation of that component. 

For any single equation, all variables shall be expressed 

in a single system of units. When separate equations are 

provided for U.S. Customary and SI units, those 

equations must be executed using variables in the units 

associated with the specific equations. The result 

obtained from execution of these equations may be 

converted to other units. 

Production, measurement and test equipment, 

drawings, welding procedure specifications, welding 

procedure and performance qualifications, and other 

fabrication documents may be in U.S. Customary, SI, 

or local customary units in accordance with fabricator’s 

practice. When values shown in calculations and 

analysis, fabrication documents, or measurement and 

test equipment are in different units, any conversions 

necessary for verification of Code compliance and to 

ensure that dimensional consistence is maintained shall 

be in accordance with the following:  

(a) Conversion factors shall be accurate to at least four 

significant figures. 

(b) The results of conversion of units shall be expressed to 

a minimum of three significant figures. 
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Section VIII --- Interpretations No. 21 VIII-1-86-136, VII-1-86-137 

Interpretations: VIII-1-86-136 

Subject: Section VIII, Division 1, U-1, Indirect-Fired Storage Water Heaters 

Date Issued: May 22, 1987 

File: BC87-116 

Question (1): For an indirect-fired storage water heater, does the heat input limitation in 

U-I (c)(7)(a) mean the maximum heat input from the heat exchanger under maximum 

temperature difference and flow conditions at a stored water temperature of 210⁰F? 

Reply (1): Yes 

Question (2): Would an indirect-fired storage water heater with a heat exchanger capacity 

of less than 200,000 Btu/hr be considered within the scope of Section VIII, Division 1 

when its heat source is a heating boiler with input above 200,000 Btu/hr? 

Reply (2): No; however, the need for determining if Code construction is required is the 

responsibility of the user, manufacturer, or jurisdictional authority. 

Interpretation: VIII-1-86-137 

Subject: Section VIII, Division 1, UCI-78(b)(3) and UCI-101 

Date Issued: May 22, 1987 

File: BC87-117 

Question (1): In accordance with the requirements of UCI-78(b)(3), can mild steel drive 

plugs be used to remove surface imperfections in a cast iron pressure vessel? 

Reply (1): No. 

Question (2): When a pressure vessel is tested to destruction by the parent company, can 

a subsidiary company manufacture an identical pressure vessel part without repeating the 

destructive test? 

Reply (2): Yes, provided direct operational control is established in their quality control 

systems. 


